de Houtmolen

Buurtvereniging

Op zoek naar de Houtmolen

We weten natuurlijk allemaal dat er in onze buurt een straat is die Houtmolen heet.
Maar waar komt die naam vandaan? Het zal wel iets met een molen en met hout te maken hebben.
Wie weet meer? Iedereen die meer weet, wordt verzocht zijn verhaal, foto's, prenten in te leveren.
Denk daarbij aan w.w.w.w. wat, waar, wanneer, wie.

U kunt dit hier naar de webbeheerder sturen of aan een van de bestuursleden.
U kunt het ook op papier zetten, of ik kom een praatje met u maken.
Alle gegevens zullen verzameld worden en hier gepubliceerd.
Later zullen we alle verhalen samen voegen en er een geheel van maken.

Laat maar komen.

P.P. vertelt:

De houtmolen? Ja ik weet nog goed, die stond daar aan de Bredeweg , halverwege tussen Strateris en die andere weg die naar de kerk liep (Burgemeester Greijmanstraat).
Nee die molen was van steen en met een molenberg. Ja en de wieken die waren zonder zeilen, door zaten kleppen in die konden ze verstellen door de as heen met gewichten aan de achterkant. De zagerij die lag er naast tegen de molenberg aan.
Vanuit de molen kwam een aandrijfas door de molenberg heen in de zagerij. Mijn vader liet daar wel eens bomen zagen. Maar meestal werd gebruik gemaakt voor aandrijving van een locomobiel, dat was een stoommachine op vier wielen, ze stookten er de schalen van de bomen in, want die kreeg je niet mee terug.
Ik ben daar wel eens geweest toen ging ik naar de lagere school, dat is rond 1920 geweest.
Later is de molen afgebrand, de zagerij is verplaatst naar de Paulus Holtenstraat, daar was toen ook een drogerij bij. Maar dat weet ik allemaal niet meer.
Ik weet wel dat de oudste zoon van ”schoonpiet” verongelukt is met die molen.
Ze hebben hebben toen het huis wat ze op de Brede Weg hebben gebouwd met de woonkant de andere kant op gebouwd zodat ze niet op de molen hoefde te kijken.
Ja buiten De Stroat lagen er maar enkele huizen. Ja ja er is veel veranderd.

Commentaar bij foto:

De St. Annamolen lag langs de Boekenterweg wat nu Bredeweg is. In 1921 liet Chr. van Bussel die toen eigenaar was de molen verbouwen. In 1923 was de molen klaar en kreeg de naam “Nooit Gedacht”.
Op 18 december 1925 brandde de molen af en is nooit meer hersteld.


Mijn moeder, Mien Kessels hortensiastraat 23 vertelt:
De Hr. Mertens was eigenaar of werkzaam in de houtmolen. De Mertens, die van de bloemisterij die een paar deuren verder lag van Geenefik.
Hij heeft zijn werk in de molen moeten staken omdat hij stoflongen had.
Zijn vrouw hete Alda, haar achternaam weet ze niet meer.

Tjeu Mertens woonde op Staat nr. 8 ( bloemisterij volgens mam ) volgens boek Nederweert van vroeger. Hier staat hij als P.M. Mertens.
Zoon Wim werkte op de houtmolen,waar hij moest stoppen wegens stoflongen. Zijn vrouw Alda Hendriks was de zus van Driek Jansen ( driek van de pin .... de pinmaeker) en die kan je zeker meer vertellen.
Driek was zoon van moeder met eerste man en Alda dochter van moeder met tweede man. Alda's moeder heeft dus 2 mannen gehad volgens mam.

Aldus Mien, ik hoop dat jullie hier weer wat aan hebben.
Groet, Mien en Peter Kessels

Onderstaand een bijdrage van: Tjeu Mertens Bredeweg 6

Op zoek naar “de Houtmolen”

Ronddolend op de site van de buurtvereniging kwam ik ook op de pagina met bovenstaande titel terecht.

Onder de foto van de St. Anna-molen (ook wel molen “Nooit Gedacht”) staat een stukje tekst waarvan de schrijver toch niet goed op de hoogte is geweest van de precieze gang van zaken. Daarom onderstaande aanvulling en correctie. Een en ander is gebaseerd op de historie van mijn eigen familie.

Op wat nu de hoek is van de Paulus Holtenstraat en de Houtmolen lag tot begin jaren ’60 van vorige eeuw een vrij groot complex bestaande uit een 2-tal woningen, enkele kleine schuurtjes/stallen en een grote schuur. Dit complex is onder andere te zien op foto 164 en 168 uit het boekje “Nederweert door het oog van … Jef Kirkels” uitgegeven door de Stichting Geschiedschrijving Nederweert. Dit complex werd toen “de Houtmolen” genoemd. In de schuur en een houten bijbouw was tot in de jaren ’40 een zagerij en maalderij gevestigd. In 1946 is dit complex aangekocht door P.M. (Thieu) Mertens, mijn grootvader. Deze was in de jaren ’20 op wat nu Staat 8/8a is, een zaadhandel annex bloemisterij begonnen onder de naam “Noblesse”. Voor uitbreiding van de zaadhandel ontbrak op Staat de ruimte en daarvoor is toen “de Houtmolen” aangekocht. De zagerij en houten bijbouw waren toen al verdwenen, of de maalderij er nog was weet ik niet maar lijkt wel waarschijnlijk gezien de verdere ontwikkeling van Zaadhandel Noblesse. Al snel werd op “de Houtmolen” uitgebreid met een graandroger en -schoner. Ik herinner me nog de bergen kaf die achter de schuur lagen! Begin jaren ’50 werd een nieuwe molen geïnstalleerd en werden veevoeders in het assortiment opgenomen.

Zaadhandel Noblesse was een familiebedrijf. Grootvader en grootmoeder hadden de winkel met bloemen en tuinzaden op Staat en zoon Wim, mijn vader, verzorgde de zaken op “de Houtmolen”. In 1950 trouwde Wim met Alda Hendrix, een half-dochter van Harrie Janssen, de Pinmaeker. Oma van moeders kant was 2x getrouwd, eerst met Hendrix en daarna met Janssen (dus net andersom als nu op de site staat). Alda en Wim gingen wonen in het grote woonhuis op “de Houtmolen” langs de Paulus Holtenstraat. In de kleinere woning, gelegen aan de binnenplaats van het complex, woonde begin jaren ’50 Thum Meevis, toen knecht op de Houtmolen. Eind jaren ’50 ging het met de gezondheid van grootvader steeds slechter en in 1960 zijn Alda en Wim met hun (toen) 4 kinderen verhuisd naar Staat 8 om daar de winkel voort te zetten. Dus stoflongen van Wim hadden hiermee niets te maken zoals nu op de site gesuggereerd wordt! Thum Meevis zette de handel in veevoeders e.d. voort aan de Paulus Holtenstraat in een nieuw gebouwde loods. Het oude complex ”de Houtmolen” werd verkocht aan de gemeente en is begin jaren ’60 afgebroken voor de aanleg van de weg met deze naam en de bouw van woningen.

Wellicht draagt dit stuk bij aan de zoektocht naar de Houtmolen en kunnen hiermee de onjuistheden op de site aangepast worden. Mochten jullie nog verdere informatie of nadere toelichting willen hebben, neem dan contact met me op, tel 633217.

Komende activiteiten

Contact

Hier kunt u zich aanmelden als lid van Buurtvereniging de Houtmolen of een ander bericht sturen.

Copyright © 2016. All Rights Reserved.